Въпреки че не отправи нито една директна критика към бившия председател

...
Въпреки че не отправи нито една директна критика към бившия председател
Коментари Харесай

Цацаров обеща катарзис в антикорупционната комисия

Въпреки че не насочи нито една директна критика към някогашния ръководител на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, основният прокурор Сотир Цацаров даде заявка, че съществено ще промени метода на работа на КПКОНПИ, в това число с преструктуриране и редуциране на администрацията. Вчера той и другият претендент за поста Симеон Найденов, повдигнат от " Воля ", бяха изслушани от депутати в парламентарната комисия за битка с корупцията и спора на ползи. 

Краткото показване на Найденов затвърди чувството, че изборът е превдварително решен. Депутатът от " Воля " Пламен Христов съобщи, че техният претендент е правист с повече от 30 година процедура и че съвсем целият му умишлен живот е минал в битка с престъпността. След което самият претендент изложи концепцията, в която обръща внимание главно на предварителната защита на корупцията.  " Борбата с корупцията е доста комплицирана битка. Изисква се огромен професионализъм и опит. Бил съм обвинител и бранител на доста лица, направили разнообразни закононарушения. Този опит ще ми бъде потребен ", обобщи Найденов.

Много по-подробен беше Сотир Цацаров, който е претендент на ръководещата коалиция ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Той наблегна на нуждата от съществени промени в администрацията на КПКОНПИ.  " Без решителни дейности за смяна в административната структура смятам, че не могат да се чакат резултати, свързани с позитиви ", посочи той. За да се случи това, основният прокурор дава обещание да бъде скъсен щатът на комисията, а работата на чиновниците да бъде усъвършенствана. Според него след оставката на Пламен Георгиев мегаорганът е в " административно западане ". Цацаров предлага да се увеличи експертизата в отдела, който дава отговор за спора на ползи, и на дирекцията за оперативно-издирвателна активност и директно противопоставяне на корупцията. С това били заети едвам 7% от всички служители на комисията. Звеното " Антикорупция " пък би трябвало да получи териториални поделения в страната. 

Главният прокурор бе безапелационен, че пълномощията на комисията не би трябвало нито да се уголемяват, нито да се орязват. " Тя не се нуждае и от това, което съществуваше в първичния план на закона - а точно да има лична техника за потребление на СРС ", разяснява Цацаров. 

На въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Кристина Сидорова дали Законът за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) има потребност от корекции Сотир Цацаров не спести рецензиите си. Според него кръгът от лица, заемащи висши обществени длъжности, е прекомерно необятен. Той изброи към 50 категории чиновници на по-ниско равнище, които би трябвало да отпаднат от закона, като държавните лесничейства и спортния тотализатор. За сметка на това основният прокурор не счита, че общинските съветници би трябвало напълно да бъдат освободени от задължението си да заявяват имущество и спор на интерес, а по-скоро да се търси междинен вид. Той даде образец с общинарите в София, регионалните градове или тези с над избрана бройка, където рискът е огромен.

Цацаров откри и минус в метода, по който се оферират останалите членове на КПКОНПИ. " Не е обикновено Народното събрание да предлага началник на комисията, а нейните членове да се оферират на Народното събрание ", уточни той, след което посочи, че единствено ръководителят на КПКОНПИ може да прави такива оферти. Цацаров засегна и механизма на обявление на имущество, когато лицето, заемащо висша обществена служба, е сключило брак или пък е във фактическо съжителство/раздяла с някого. В първия случай е задължително информацията за половинката да бъде обществена, а в другите два случая това е по избор на деклариращия.  " Това неравно отнасяне не дава отговор на самия план на закона ", разяснява Цацаров. Именно от тази малка врата се възползва наследникът му на поста Иван Гешев, който не заявява нито името и имуществото на законната си брачна половинка, тъй като бил във фактическа разлъка с нея, нито това на дамата, с която живее, тъй като няма брак. Така на процедура не може да се засече никакъв спор на ползи.

Цацаров обещава още КПКОНПИ да вкара всекидневен мониторинг на медиите, като се самосезира по изявления, съдържащи изказвания за корупция и спор на ползи. Попитан от организацията " Правосъдие за всеки " дали ще чете и медии, които явно недолюбва, като " Сега ", “Биволъ ”, " Свободна Европа ", ”Клуб Z ”, към момента основният прокурор беше безапелационен, че ще третира всички източници на информация еднообразно. Той въпреки всичко призна, че не обича някои медии, само че това е персоналното му мнение на четец, а той четял доста.

Накрая Цацаров заключи, че във връзка с отнемането на нелегално добито имущество комисията работи извънредно дейно.  " Елементарното мерене какъв брой гълтам и какъв брой дава КПКОНПИ е неточно ", счита той. И вметна, че " 85% от държавните институции гълтам доста, само че не дават нищо ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР